• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Båtfors

Vägbeskrivning

Båtfors – ett artrikt naturreservat i Uppsala län

Båtfors är ett naturreservat beläget i kommunerna Tierp och Älvkarleby i Uppsala län. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län och skapades den 29:e januari 1991. Med en storlek på 1581 hektar består reservatet av 1145 hektar landyta och 436 hektar vatten. Av landytan utgör 821 hektar skog.

Reservatet utgörs av en mosaik av forsar, svämskog, svämäng och gammelskog. Det är ett av de artrikaste områdena i länet och besökare kan förvänta sig att upptäcka en rad sällsynta arter. Området vid nedre Dalälven består av en blandning av holmar, fjärdar och steniga strömfåror och utgör en stiglös vildmark med strömmande vatten och orörda skogar.

Terrängen är flack, blockrik och svårorienterad, men med kompass och stövlar kan besökare uppleva naturen på dess egna villkor och möta hackspettar, sällsynta insekter och kanske till och med ett lodjur. Landskapet är ungt och älven har inte hunnit bilda en tydlig dalgång, vilket har resulterat i att den har brett ut sig.

Holmarna i området är svårtillgängliga och har aldrig brukats för skogsbruk. Med jämna mellanrum har skogen vid vattnet svämmat över och givit träden näring och fukt. Lövskogen, som bland annat innehåller gamla grova ekar, är mycket rik på växter och djur. Artrikedomen i svämskogen beror dels på den näringsrika och kalkhaltiga marken, dels på att älven fungerar som temperaturutjämnare.

Den gamla skogen med sin blandning av livskraftiga, murkna och döda träd samt det stabila klimatet har skapat en miljö som är idealisk för vedlevande insekter. Båtfors är också känt för att hysa mer än 200 rödlistade arter, varav över hälften utgörs av skalbaggar. Ett exempel är Upplands landskapsinsekt, den röda cinnoberbaggen.

Naturreservatet har en parkering, men i en stor del av området är det förbjudet att färdas med båt, kanot eller annan vattenburen farkost på grund av risken för plötsligt ökade vattenflöden från kraftverket. Besökare kan däremot vada och vandra i området, men bör vara medvetna om att vattnet plötsligt kan stiga och att det då kan vara svårt att ta sig tillbaka till fastlandet. Länsstyrelsen hänvisar därför inte till att besökare ska ge sig ut på öarna via leder eller andra anordningar.

Sammanfattningsvis är Båtfors ett unikt naturreservat som utgörs av en mosaik av forsar, svämskog, svämäng och gammelskog. Det är ett av de artrikaste områdena i Uppsala län och en riktig pärla för den som vill uppleva naturen på dess egna villkor.