• Grottor
  • Ruiner
  • Vattenfall
  • Raviner
  • Gruvor
  • Torn
  • Ättestupor
  • Vildmarksstugor
  • Övrigt
Visa stor karta

Naturreservatet Ågelsjön

Vägbeskrivning

Naturreservatet Ågelsjön, som ligger i Norrköping i Östergötlands län, är ett av stadens mest besökta naturområden. Reservatet, som förvaltas av Länsstyrelsen i Östergötlands län, skapades den 15 juni 2017 och omfattar en yta på 347 hektar. Av denna yta består 208 hektar av land, 139 hektar av vatten och 159 hektar av skog.

Foto av Naturreservatet Ågelsjön

Ågelsjön är en sprickdalssjö som omges av dramatiska förkastningsbranter. Sjön har ett storslaget och vildmarkslikt intryck, och dess klara och djupa vatten rymmer bland annat kräftdjur som har levt kvar sedan senaste istiden. Storlom är en av de fåglar som ofta ses i sjön, vars vatten även är viktigt som huvudtillflöde till Hultån där det finns strömstare, forsärla och öring.

Reservatet har höga naturvärden knutna till den ovanligt gamla och grova skogen. På hällmarkerna växer tall, medan det nedanför branterna växer ståtlig granskog och lövträd. Mineralrikt vatten tränger fram och skapar fin flora. Naturvärdena är främst knutna till de gamla tallarna där bland annat skalbaggarna reliktbock och svart praktbagge bor. Vid Nedre Ågelsjö har 14 rödlistade insektsarter påträffats, som exempelvis grön aspvedbock, taggbock och läderbagge.

I reservatet finns flera anordningar för besökare, såsom utsiktspunkter, tältplatser, dricksvatten, badplatser, dassar, information, parkeringar, eldstäder, vedförvaring/vedbodar, vindskydd och rastplatser.

Hults bruk är en gammal anrik miljö med industrilokaler, bruksherrgård, arbetarlängor, skola och affär. Smedjor finns från 1600-talet och under 1700-talet tillverkades skeppsspik här. Under 1800-talet var det gjuteri och mekanisk verkstad, och under 1870-talet tillverkades yxor. I början av 1900-talet låg ett sågverk vid sjön. Vid Borgareberget finns en gammal stenåldersboplats och resterna av en gammal fornborg.

Ågelsjön är populärt för friluftslivsaktiviteter som vandring, fiske, klättring och skridskoåkning. Ovanligt gammal och grov skog, sällsynta svampar och mossarter samt krävande lavar kan beundras i reservatet.

Utsikt
Tältplats
Dricksvatten
Badplats
Dass
Information
Parkering
Eldstad
Vedförvaring/vedbod
Vindskydd
Rastplats
Raststuga